2008. október 23., csütörtök

38. Pufasztott kukorica

Vagy Kuki vagy csak Rica. Ki hogy ismeri itthon. Angol nevén cheesy puffs. Tudjátok az a kis rövid kanyargós vastag rágcsálni való, amiből minden kisgyerek végtelen mennyiséget magába tömött.


Nem tudom, hogy hányan gondolkodtunk már el azon, hogy ez tulajdon képpen biomassza és nem csak evésre lehet használni. Senki? Ne essetek kétségbe, az Environmental Systems tanár megtette helyettük!
Ma E.Systemsen labor munkát csináltuk, ami azt jelenti, hogy beszámolót is kell belőle írni, de hagyjuk ez most már kérdés. Szóval ma kísérleteztünk. Pufassztott kukoricával. és egyet sem ehettünk meg belőle! Mindet el kellet, hogy égessük! Micsoda pazarlás!!!:)
Szóval a kísérlet lényege az volt, hogy a puffasztott kukorica testesítette meg a biomasszát, eltüzetltük és megmértük, hogy hány fokot melegít a vizen.
Ez részletesebben úgy nézett ki, hogy kimértünk 20 ml liter vizet, majd Átöntöttük egy másik kémcsőbe és lemértük a hőmérsékletét. Aztán lemértük a pufasztott kukoricátsúlyát-bocsánat tömegét. (tudtátok hogy átlagba olyan 0,7 dkg körül vannak vagy gramm? jesszus meg kell kérdeznem a tanárt!!! Milyen mértékegységet használtunk??? Bár az olaszok még a párizsit is grammban kérik, többségük nem is hallott a dkg-ról. Viszont a tanár meg brit. Oké holnap megkérdezem...) Aztán felnyársaltuk és meggyújtottuk a pk-t (pufasztott kuki a továbbiakban csak PK) és a kémcső alátartottunk, hogy melegítse. Mikor az egész PK elégett újra lemértük a víz hőmérsékletét és a szén tömegét. Majd ezt megismételtük négyszer.
Az egésznek az lesz a lényege, ha minden igaz, hogy mennyi energia van a PK-ban. Nem akartam mondani a tanárnak hogy ahelyett, hogy itt szenvedünk nézzük meg a zacskón a kalória táblázatott...

Nincsenek megjegyzések: